Gospelsangens historie

gospelsangereGospel er en kirkelig musikgenre udviklet i "sorte kirker" i USA. Gospel kan fremføres af kor eller som solosang, ofte vokalt eller med et enkelt akkompagnement. Den er nært beslægtet med spirituals og blues-musikken og har forgreninger til pop og rock. 

Ordet "gospel" kommer af oldengelsk god-spel 'godt budskab', oversat til dansk "evangelium". Gospelmusikken er religiøs sang. Et par af de mest kendte ældre udøvere af gospelmusikken er sangerinden Mahalia Jacson og Elvis Presly.
En gren af gospelmusikken har været brugt med henblik på gademission, det er gospel sunget af en guitarist der spiller og synger gospelsangene i den gængse bluesstil, her kan som eksempler på disse nævnes Blind Willie Jobnson og Reverend Gary Davis.

Spirituals

Udtrykket "spirituals" er afledt af det engelske udtryk ”spirituel song” (åndelig sang). I bibelens nyt testemente findes Paulus’ brev til Efeserne kapitel 5 vers 19 skriver han ”tal til hinanden med salmer, hymner og åndelige sange, syng og spil af hjertet for Herren”.
Udtrykket “spiritual song” blev ofte brugt i det sorte og hvide kristne samfund gennem længe før det 19 århundrede. ”Spiritual” blev brugt som navneord og betyder, alt efter sammenhængen, en spirituel person eller en åndelig ting, men ikke specifikt med hensyn til sang.
”Negro spiritual” optræder første gang på tryk i 1860'erne, hvor det beskrives hvordan slaver bruge spirituals til religiøse sange sunget siddende eller stående, og ”spiritual shouts” til mere danceagtig musik.

 

wvu04

Log på